Суспільство

У Кременчуці провулок Чкалова перейменували на провулок Уласа Самчука

Самчук Улас Олексійович народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань Дубенського повіту Волинської губернії в родині заможних селян. Світогляд письменника формували як родина, так і довкілля. Навчався у чотирикласній вищопочатковій школі, що діяла при Дерманській Свято-Феодорівській учительській семінарії, повідомляє “Кременчук. Офіційний”.

У 1921-1925 роках Улас навчався у Кременецькій українській мішаній приватній гімназії. Перед самим закінченням гімназії призвали до польського війська.

Із 1925 року почав друкувати оповідання у журналі «Духовна бесіда» у Варшаві, згодом у «Літературно-науковому віснику» та інших часописах. Свої перші новели письменник надіслав до «Літературно-наукового вісника» з Німеччини, де виникли задуми більших творів.

У серпні 1927 року Самчук дезертував і потрапив у Німеччину, де працював у одного господаря, розвозив по копальнях і гутах залізо.

1929 року переїхав до Чехословаччини, студіював в Українському вільному університеті у Празі. Жодного вищого навчального закладу закінчити не зміг. Добре володів німецькою, польською, чеською, менше французькою мовами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *