Економіка

Антимонопольний комітет розпочав справу щодо АТ «Полтаваобленерго»

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України розпочало розгляд справи за ознаками вчинення АТ «Полтаваобленерго» порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Предметом розслідування є встановлення товариством вартості послуг з використання опор ліній електропередачі для розміщення вуличного освітлення. Споживачами послуги є органи місцевого самоврядування.

За дорученням Голови Антимонопольного комітету України щодо дослідження дій оператора розподілу в межах Полтавської області, під час укладання ним договорів з доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики розміщення електричних мереж та /або іншого інженерного обладнання, на предмет дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції, Відділенням було встановлено таке. АТ «Полтаваобленерго» в період з 01.05.2020 по 31.07.2022 включно не здійснювало розрахунок вартості послуги з доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики з розміщення вуличного освітлення для органів місцевого самоврядування з урахуванням економічно-обґрунтованих витрат на її надання.

Натомість товариство розраховувало вартість цієї послуги на підставі Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта електроенергетики від 10.12.2018 № 622, що призвело до встановлення економічно необґрунтованої вартості послуги.

До того ж зазначена Методика не розповсюджуються на правовідносини у сфері використання об’єктів електроенергетики для розміщення електричних мереж та іншого інженерного обладнання (вуличного освітлення), про що відповідачеві неодноразово наголошувало Міністерство енергетики України.

Враховуючи вищенаведене, дії АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» щодо встановлення у період з 01.05.2020 по 31.07.2022  економічно – необґрунтованої вартості послуги з доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики для розміщення електричних мереж та/або іншого інженерного обладнання на підставі Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта електроенергетики від 10.12.2018 № 622, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції – а саме ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку.

З огляду на ці обставини 12 квітня 2023 року Відділення розпочало розгляд справи щодо товариства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *