Пригоди

У п’ятьох студентів, які отруїлися у Полтаві, виявили стафілокок

Понад 20 студентів нещодавно отруїлися у їдальні полтавського вишу. У п’ятьох хворих знайшли бактерію стафілококу. Про отруєння студентів у Полтаві повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби області.

Результати проведення розслідування спалаху гострих кишкових інфекцій надав Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

У п’ятьох хворих виявили патогенний мікроорганізм Staphylococcus aureus (Стафілокок золотистий), а в інших – умовно-патогенна мікрофлора Proteus (Протей) та Citrobacter (Цитробактер). Ці мікроорганізми можуть викликати інфекційне ураження шлунково-кишкового тракту з розвитком гастроентериту, ентериту та ентероколіту.

Що стосується санітарно-бактеріологічних об’єктів харчоблоку – у двох змивах з ємностей для готових страв та зі столу для розробки сировини виділені бактерії групи кишкової палички (БГКП) – результат санітарно-мікробіологічного дослідження № 106-125 від 08.12.2023 року. Також кишкова паличка виявлена в готових для споживання людиною харчових продуктах (шаурмі та котлеті) – результат санітарно-мікробіологічного дослідження № 22, 23 від 11.12.2023 року. Окрім цього встановлено, що у водопровідній воді, що є інгредієнтом при приготуванні готових страв та застосовується в технологічних процесах, виявлено забруднення коліформними бактеріями (ЗКФ), відповідно до результату санітарно-мікробіологічного дослідження    № 340 від 09.12.2023 року.

Що відомо про отруєння студентів у Полтаві

Інформація про масове отруєння студентів з’явилася 6 грудня. Їх госпіталізували з гострою кишковою інфекцією. Пізніше поліція відкрила кримінальне провадження щодо масового отруєння молоді. Йдеться про 27 студентів Полтавського юридичного інституту Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого.

За словами постраждалих, усі вони їли в одному кафе – “Студентське кафе”, розташованого на території Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Після звернення до медзакладів, полтавська влада повідомляла, що студенти перебували у медичних закладах у стані середньої важкості.

Днями стало відомо, що серед студентів, які 5 грудня потрапили до лікарні з симптомами отруєння, сімох виписали з лікарні, бо їхній стан покращився. Решта продовжують лікування, поки поліція проводить розслідування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *